Kapitalskatt: Skatt og trading

Kapitalskatt er skatt på arbeidende kapital. I tillegg til selve kapitalskatten kommer også eventuell formueskatt i tillegg. Trading er likevel gunstigere enn alternativet.

skatt trading

Skatt på gevinst i trading er 28%. Dette gjelder også inntekter tjent gjennom sosial trading.

20. mai 2024 av Sosial Trading i Norge / Trading

Begynne med trading nå? Se våre anbefalte handelstjenster.

Hva er alternativet til investeringer og trading? Det må da være sparing og forbruk.

Det man velger skal ikke vi legge oss borti, men det er vanligvis store fordeler med å investere pengene eller aktivt drive med trading, i stedet for å plassere pengene i banken. Dette fordi avkastningen kan bli betydelig høyere, men samtidig må man jo også ta hensyn til at risikoen også øker i takt med potensiell høyere fortjeneste.

Kapitalskatt

I Norge er skatt på trading 28%, dette gjelder også sosial trading, på samme måte som for eksempel skatt ved aksjegevinst.

Fordelen med kapitalskatt for den enkelte trader, hvis det finnes noen, er i såfall at man også har rett til fratrekk på skatten dersom man taper penger, noe som selvføglelig er en reell mulighet dersom man driver med tradnig (selv om målet alltid er å oppnå fortjeneste).

Skatt på valutahandel

Valutahandel beskattes som aksjehandel med 28% i Norge, dette er faktisk gunstig i Nordisk sammenheng. Regjeringen har fastsatt skattesats på både fortjeneste og tap i valutahandel, og gjelder selv om du benytter en utenlandsk nettmegler.

Benytter du et seriøst sosialt investeringsnettverk har du alle forutsetninger til å holde oversikt over gevinst og tap. Her har du full oversikt over tidligere handler. Da kan du samtidig eksportere dataene fra dine handler dersom skatteetaten etterspør dette.

Formueskatt på arbeidende kapital

Dessverre er det ikke mulig å unngå formueskatt ved å for eksempel investere i aksjer eller valuta. De aller fleste aksjer tilgjengelige på det åpne markedet prises etter markedsverdi, og er da en realverdi på hva aksjene dine er verdt. Det samme kan man også si om valuta.

Den som har mye formueskatt kan selvsagt håpe på at beskatning av formue knyttet opp i arbeidende kapital skal fjernes, men inntil videre er det altså ikke slik.

Rapportering av skatt ved handel fra utenlandske nettmeglere

Noen har en illusjon om at det kan være vanskelig å rapportere gevinster eller tap fra utenlandske nettmeglere.

Sannheten er vel heller den at de utenlandske nettmeglerene har svært gode ordninger på nettopp dette, da de ofte retter seg mot tradere fra mange forskjellige land. Det er selvsagt stor variasjon også blant utenlandske meglerforetak som retter seg mot retail, men velger du et av de større foretakene bør ikke dette være et problem.

Vi har gode erfaringer med ryddighet blant de nettmeglerene vi har prøvd, og som har base utenfor Norge. Problemet er selvsagt dersom du unnlater å rappertere gevinster. De fleste forstår at slikt vil bli oppdaget av Skatteetaten, dersom du som norsk privatperson eller gjennom ditt norske foretak handler hos en utenlandske nettmegler som er regulert.

Skatterapportering er altså ikke noe problem dersom du velger riktig nettmegler. Papirene og dokumenter som viser gevinst og tap vil være tilgjengelig for nedlasting og arkivering, og disse kan du enkelt bare legge ved skattemeldingen (selvangivelsen), og rapportere tallene direkte der.

Dersom du lurer på noe angående rapportering av gevinster og tap fra utenlandske nettmeglere, må du heller ikke glemme at som norsk borger har du tilgang på gratis veiledning til skatterapporteringen. Står du fast, er hjelpen alltid tilgjengelig via telefon, e-post eller chat med hyggelige offentlige ansatte her i Norge. Vi antar likevel de fleste ikke vil behøve slik personlig veiledning ved rapportering, da dette er enkelt hvis nettmegleren har tilrettelagt dokumentene for deg.

Her kan du se hvilke nettmeglere vi har gode erfaringer med, og disse har aldri vært vanskelige å ha med å gjøre i forhold til rapportering av skatt av gevinster og tap fra trading.

Hvordan redusere skatt

Det finnes mange måter å unngå eller redusere skatt på lovlig vis. Mange får ikke engang med alle fradrag de har rett på. Dette kan man enkelt sjekke ved å lese på Skatteetatens hjemmesider. Men pass på: Her finner du kun de offisielle fradragene, og ikke lure skattetriks og smutthull.

For å virkelig tilpasse seg skattesystemet bør du få hjelp av en skatteekspert. Hvilken ekspert dette skal være, kommer helt an på hvem du er og hva du driver med. En trader bør få rådgiving fra en som har kompetanse innen dette, og ikke bare fra en tilfeldig regnskapsfører eller revisor. Snakk med ulike økonomiske rådgivere før du velger hvem du skal betale for å få råd.

Gode råd er sjelden billig. Du kan spare mye penger på å velge en billig rådgiver, men samtidig tape skattefordeler som er verdt mye mer. Bruk heller litt ekstra på en god skatterådgiver.

Du kan lese deg til mye på egenhånd, men kreativiteten på dette området er større enn hva utenforstående kan forestille seg. Mange bedrifter og rikinger går veldig langt for å redusere skatt, og hvis det kan være skattemessig gunstig for deg også, så hvorfor ikke. Dersom regnestykket går i pluss til slutt, er det alltid verdt å betale for skatterådgiving.

Skatt, fengsel, bøter og straff

Et lite tips til slutt må være å holde seg innenfor skatteloven. De "smarte luringene" som prøver å lure Skatteetaten er som regel ikke så smarte likevel. Bekymringer om å bli oppdaget og frykten for å måtte tilbringe tid i fengsel eller å få en saftig bot og straffeskatt er ikke verdt det. Vær på riktig side av loven, så slipper du disse bekymringene. Det er mye man kan gjøre for å tilpasse seg og for å unngå skatt også på lovlig vis.

Dersom du ikke er fornøyd med rammebetingelsene der du er, bør du også vurdere mulighetene andre steder. Mange norske bedrifter og rike mennesker flagger ut på grunn av det høye skattetrykket i Norge, men tro det eller ei så etablerer også enkelte utenlandske bedrifter kommer til Norge. Norske skattelover har fordeler og ulemper, og det gjelder uansett hvor man befinner seg. Skatt vil man aldri komme seg helt unna på lovlig vis, men det er som sagt mye man kan gjøre for å redusere skatt.

Anbefalt handelstjeneste

Anbefales: eToro tilbyr investering i aksjer, trading med CFD-er og forskjellige underliggende aktiva. Populær nettmegler i Norge, med millioner av tradere globalt. Besøk eToro hjemmesiden eller prøv deres gratis demo.

Gratis demo av sosial trading! Prøv sosial trading

Prøv sosial trading

Prøv sosial trading gratis

Prøv sosial trading med den populære handelstjenesten eToro. De har en fantastisk gratis demo hvor du kan teste aksjehandel, handel med CFD/derivater og øve deg på trading uten å risikere egne penger.

Hva er sosial trading?

Sosial trading

Sosial trading er den nyeste, og mest spennende måten å operere i de finansielle markedene.

Mobiltelefon trading

Trading via mobiltelefon

Det har blitt populært å benytte mobilen til trading i hverdagen. Her viser vi hvordan du kan komme i gang å bruke mobilen til å handle blant annet aksjer, derivater og valuta.

Tips om trading

Gode tips om sosial trading

Å begynne med trading i de finansielle markedene kan være litt av en utfordring. Vi har derfor satt opp våre viktigste tips til hvordan du kan lykkes med trading ved bruk av sosiale investeringsnettverk.