Valutahandel (trading med valuta)

Valutahandel har lenge vært populært blant norske tradere. Formålet med å kjøpe og selge valuta er å oppnå høyest mulig avkastning i forhold til den risiko man er villig til å ta.

valutahandel valuta

Valutahandel gir deg muligheten til å ta del i svingninger i valutakursene. Les denne artikkelen om du vurderer å starte med handel med valuta.

20. mai 2024 av Sosial Trading i Norge / Trading

Begynne med trading nå? Se våre anbefalte handelstjenster.

Alle kan begynne med valutahandel, med forutsetning at man har kapital (penger) og kunnskaper. Heldigvis er begge disse tingene mulig å tilegne seg.

En viktig regel er at du aldri skal trade for mer enn du har råd til å tape. Det betyr ikke nødvendigvis at det er ekstremt stor risiko for at du vil tape pengene, men heller at investeringer alltid innebærer risiko.

Dersom man ikke tåler risiko, er banken eneste alternativ. Men lav risiko koster også mye: Du taper muligheter for å få en eventyrlig avkastning, og må i stedet ta til takke med en rente så lav at inflasjonskostnaden gjør at du faktisk taper penger i banken!

Må du ha økonomisk bakgrunn for å begynne med valutahandel?

Den som påstår at trading kun er for de utdannede, har neppe selv drevet med trading. Det finnes alle slags tradere. Det finnes eksempler på tradere som har tjent millioner på spekulasjon, men de fleste som prøver valutahandel vil ikke lykkes. Det er derfor viktig å forstå risikoen og gjøre sine forberedelser før man begynner. Man kan for eksempel lære mye ved å handle med en demoversjon hos en nettmegler.

Den beste måten å lære seg trading på er å øve seg. Se nedenfor hva du trenger for å komme i gang.

Valutahandel - hva trenger jeg?

Dette trenger du for å begynne med valutahandel:

  • Handelskonto hos nettmegler gir grunnleggende handelsmuligheter.
  • Konto hos sosialt investeringsnettverk gir innsikt og utvidede handelsmuligheter.
  • Tid til å lære, og til å ta gode beslutninger. Vær tålmodig og lær av egne og andres feil.
  • Kapital. Skal du handle i det virkelige markedet må du selvsagt ha tilgang på penger.
  • Hvis du ikke har penger tilgjengelig, kan du fortsatt øve deg med demo-trading.

Demo-trading er gratis, og du må ikke være millionær for å begynne å kjøpe og selge instrumenter i finansmarkedet.

Du trenger ikke være millionær for å drive med valutatrading. Noen få hundre kroner er ofte nok til å opprette en ekte konto hos en nettmegler. På grunn av kurtasje er det ofte kostbart å handle for små beløp, men noen nettmeglere har gode løsninger for de som ønsker å begynne i det små. Dessuten finnes det demokontoer man kan benytte seg av, og disse koster ingenting. Med en demokonto kan du handle gratis med fiktive penger, og dette gir deg muligheten til å utforske trading uten å risikere å tape egne penger.

Giring gir høyere risiko, men benyttes likevel av mange tradere

Giring er kort fortalt belåning av investeringer, der man handler for mer kapital enn det man selv skyter inn. Dette innebærer høy risiko, og mange tradere har tapt penger fordi de ikke forstår hvilken risiko som finnes i derivater og CFD-instrumenter som inneholder giring. Derfor er det helt avgjørende at man setter seg inn i dette før man begynner.

Når du forstår risikoen og mulighetene ved giring, vil du også ha en forståelse for hvorfor noen tradere velger å ta denne ekstra risikoen som giring innebærer.

En fordel med valutahandel er likviditet, en annen er muligheten til giring:

Giring vil kort fortalt si at du kan belåne din investering, men det er ikke som et vanlig lån.

I stedet risikerer du kun å tape de pengene som du selv setter inn for å garantere for lånet.

For eksempel kan du gire 1:100 og sette av 500 kroner selv, og dermed få 50.000 kroner å trade for. Dersom investeringen bare går 1% i din favør, betyr det at du vil få 100% avkastning, altså en dobling av din investering.

La oss si du bruker litt større beløper, og setter inn 10.000 kroner. Du har nå mulighet til å låne så mye som 1.000.000 kroner (en million), og din personlige risiko er begrenset til kun 10.000 kroner. Går investeringen da opp med for eksempel beskjedne 5% så har du tjent 50.000 kroner, altså en femdobling.

Giring høyner også risikoen for at man taper penger på en handel, og det skal mye mindre bevegelser til før store deler eller hele det investerte beløpet er tapt. Derfor er det som vi har vært inne på helt avgjørende at man forstår risikoen før man girer sine handler, eller handler på margin.

Anbefalt handelstjeneste

Anbefales: eToro tilbyr investering i aksjer, trading med CFD-er og forskjellige underliggende aktiva. Populær nettmegler i Norge, med millioner av tradere globalt. Besøk eToro hjemmesiden eller prøv deres gratis demo.

Gratis demo av sosial trading! Prøv sosial trading

Prøv sosial trading

Prøv sosial trading gratis

Prøv sosial trading med den populære handelstjenesten eToro. De har en fantastisk gratis demo hvor du kan teste aksjehandel, handel med CFD/derivater og øve deg på trading uten å risikere egne penger.

Hva er sosial trading?

Sosial trading

Sosial trading er den nyeste, og mest spennende måten å operere i de finansielle markedene.

Mobiltelefon trading

Trading via mobiltelefon

Det har blitt populært å benytte mobilen til trading i hverdagen. Her viser vi hvordan du kan komme i gang å bruke mobilen til å handle blant annet aksjer, derivater og valuta.

Tips om trading

Gode tips om sosial trading

Å begynne med trading i de finansielle markedene kan være litt av en utfordring. Vi har derfor satt opp våre viktigste tips til hvordan du kan lykkes med trading ved bruk av sosiale investeringsnettverk.